36 Rocznica Stanu Wojennego

Spotkanie opłatkowe w Oddziale Wołomin, połączone z 36 Rocznicą Stanu Wojennego w Polsce w tym roku zostało zaplanowane na dzień 16.12.2017r.

Staraliśmy się przygotować na tę okazję ze szczegółami zapraszając znakomitych gości poczynając od najwyższych władz w państwie, poprzez niektórych posłów Sejmu RP, a przede wszystkim wszystkie Komisje Zakładowe NSZZ "Solidarność". Bardzo dobra współpraca z PiS Wołomin, jak i innych miast, doprowadziła do przejęcia wystawy o Stanie Wojennym, która wcześniej była prezentowana w dworku Norwida w Chrzęsnem. Koledzy z powiatowych struktur PiS z Panem Robertem Szydlikiem na czele przewieźli ją do Ossowa, gdzie po rozstawieniu była gotowa do zwiedzania w dniu 16.12.2017 r. w czasie uroczystości 36 Rocznicy Stanu Wojennego w Polsce.

Wszystko to zostało poprzedzone Mszą Świętą w kościele M.B.K.P. w Wołominie przy ul. Kurkowej 45 o godz. 13.00. Został odczytany list od Pani Minister Edukacji Narodowej Anny Zalewskiej przez Panią Agnieszkę Ludwin - Dyrektor Biura Pani Minister.

List w swej treści nawiązywał do czasów Stanu Wojennego, a także do czasów współczesnych. Mszę Świętą sprawował ksiądz Jacek Pawlicki - proboszcz parafii pw. Św. Józefa Robotnika w Wołominie. Przepiękną - patriotyczna homilię wygłosił ks. kapitan Grzegorz Idzik, w koncelebrze uczestniczyli: proboszcz parafii pw. Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Duczkach oraz ks. Witold Gajda - proboszcz parafii pw. M.B.Cz. w Wołominie.

Zaproszenie na tę uroczystość przyjęli i przybyli koledzy Oddziałów NSZZ "Solidarność" z którymi od wielu lat utrzymujemy bardzo dobre stosunki:

1. Marek Pniewski - przewodniczący NSZZ "Solidarność" Oddział Biała Podlaska wraz z pocztem sztandarowym,

2. Witold Stępniewski - przewodniczący NSZZ "Solidarność" Oddział w Łukowie z pocztem sztandarowym,

3. Grzegorz Padzik - przewodniczący NSZZ "Solidarność" Oddział w Mińsku Mazowieckim z pocztem sztandarowym ,

4. Andrzej Jusiński - członek Rady NSZZ "Solidarność" Oddział Wołomin, który wraz z kolegami wystawił dwa poczty

sztandarowe,

5. Służby kościelne "TOTUS - TUUS" z jej przewodniczącym - Sylwestrem Kotem.

Dalsza część uroczystości została przeniesiona do Sali Bankietowej w Ossowie przy ul. Matarewicza 150, na którą zostali zaproszeni wszyscy goście po zakończeniu Mszy Świętej.

Po odegraniu hymnu "Solidarności", wprowadzeniu pocztu sztandarowego, gości przywitał J. Radzio - przewodniczący Oddziału i po krótkim wprowadzeniu zebranych w tematykę Stanu Wojennego przekazał głos zastępcy przewodniczącego NSZZ "Solidarność" Region kol. Waldemarowi Dubińskiemu Następnie głos zabrał Pan Piotr Uściński - Poseł na Sejm RP, Pani Marzena Małek - Radna Sejmiku Mazowieckiego, Pan Ryszard Madziar - Koordynator Organizacji 100 Rocznicy Odzyskania Niepodległości przez Polskę oraz Pani Agnieszka Ludwin - Dyrektor Biura Pani Minister Edukacji Narodowej Pani Anny Zalewskiej.

Na szczególne słowa uznania zasługują młodzi artyści z Klubu im. Armii Krajowej w Radzyminie pod kierownictwem Pana Prezesa Władysława Kolatorskiego i opiekunek: Pani Edyty Kuźkowskiej, Moniki Sawickiej i Elżbiety Fronczak, którzy wystąpili w pięknym patriotycznym spektaklu pt. "Przebaczać należy, lecz zapomnieć nigdy". Spektakl został nagrodzony oklaskami na stojąco i u niejednego widza wycisnął z oka łzę, której nikt się nie wstydził.

Na zakończenie, zebrani podzielili się opłatkiem, złożyli sobie życzenia i zasiedli do spożywania wigilijnych potraw

Konferansjerkę prowadziła (sprawnie) Pani Dorota Penger, za co jej serdecznie dziękuję.

Oczywiście bez pomocy ofiarodawców zorganizowanie tej rangi uroczystości nie moglibyśmy sobie pozwolić, a byli nimi:

1. Pan Robert Perkowski - Burmistrz Miasta Ząbki (patronat),

2. Pan Grzegorz Dudzik - Burmistrz Miasta Zielonka,

3. Pan Robert Roguski - Burmistrz Miasta Kobyłka (patronat),

4. Pan Krzysztof Chaciński - Burmistrz Miasta Radzymin (patronat),

5. Pan Radosław Korzeniewski - Wójt Gminy Dąbrówka (patronat),

6. Pan Paweł Solis - Prezes P.W.i.K. Wołomin,

7. Pan Bogdan Czerwiński - Prezes "STOL - DOM",

8. Pan Stefan Świerżewski - Prezes "AR - STOL"

9. Pan Józef Olechowski - Prezes "OLECH"

10. Pan Ryszard Madziar - Koordynator Organizacji 100 Rocznicy Odzyskania Niepodległości"

11. Pan Mirosław Syrówka - Prezes - "Przewozy Autokarowe - Krajowe i Zagraniczne"

12. Pan Mariusz Rosik - Prezes - " Usługi Drogowe - Kamieniarstwo - Betoniarstwo"

Niektóre KZ NSZZ "Solidarność", członkowie związku oraz ofiarodawcy indywidualni.