Demonstracja "S" w obronie praw emerytalnych

Demonstracja "Solidarności" przed siedzibą Komisji Europejskiej w Warszawie 16.09.2017, pokazała siłę związku i choć zorganizowana tak "ad hoc", zgromadziła kilkanaście tysięcy związkowców, którzy przybyli z różnych stron Polski, aby zaprotestować w obronie nabytych praw do wcześniejszego przejścia na emeryturę.

Związkowcy z Oddziału Wołomin, wynajętym 9 - cio osobowym busem, przybyli na Plac Defilad już o godz. 11.00, aby przejść kilkaset metrów pod siedzibę KE przy ul. Jasnej 14 - 16 róg ul. Świętokrzyskiej.

Po kilku minutach na scenę zaczęli wchodzić znakomici goście w osobach:

- przewodniczący KK NSZZ "Solidarność" Pan Piotr Duda,

- zastępca przewodniczącego KK NSZZ "Solidarność" Pan Tadeusz Majchrowicz,

- Pan Andrzej Kropiwnicki - Przewodniczący NSZZ "Solidarność" Region Mazowsze,

- Pani Ewa Tomaszewska - Poseł do Parlamentu Europejskiego

- były Przewodniczący KK NSZZ "Solidarność" Pan Janusz Śniadek,

- założyciel WZZ na Wybrzeżu, a potem sygnatariusz podpisania Porozumień Sierpniowych - Pan Andrzej Kołodziej,

- Pani Jadwiga Wiśniewska - Poseł do Parlamentu Europejskiego,

- Pan Ryszard Czarnecki - Poseł do Parlamentu Europejskiego,

- Pan Syriusz Wolski = Poseł do Parlamentu Europejskiego,

Całość demonstracji poprowadził zastępca przewodniczącego KK. NSZZ "Solidarność" Pan Tadeusz Majchrowicz, który na początek poprosił o zabranie głosu szefa związku "S" Pana Piotra Dudę.

W płomiennym przemówieniu Pana Piotra Dudy, rozpoczętym "Szczęść wam Boże" wspomniał o wartościach chrześcijańskich jakie wniosła i w dalszym ciągu wnosi Polska do Unii Europejskiej, dlatego Solidarność" nie może zgadzać się z zamysłami pana Tuska, Junkiera i Timmermansa, którzy twierdzą, że wiek emerytalny przyjęty przez Sejm RP jest niezgodny z przepisami unijnymi, ponieważ jest w sprzeczności o równym traktowaniu mężczyzny i kobiety.

Wypowiedź przewodniczącego KK' "S", jak również europosłów Ryszarda Czarneckiego, Jadwigi Wiśniewskiej i Syriusza Wolskiego została nagrodzona brawami kilkunastoma tysiącami związkowców.

Pan Syriusz Wolski zadeklarował, że jeżeli ta demonstracja w Warszawie nie odniesie zamierzonego celu, to następna odbędzie się pod Parlamentem UE - on deklaruje, że zorganizuje transport dla związkowców.

Józef Radzio