Klub AK - Radzymin 13.01.2017

Prezes Klubu Historycznego im. Armii Krajowej w Radzyminie Pan Władysław Kolatorski, zaprosił na dzień 13.01.2017, na godz. 18.00 Radę NSZZ "Solidarność" Wołomin oraz wszystkich chętnych, do obejrzenia spektaklu pod tytułem "35 Rocznica Stanu Wojennego w Polsce".

Premiera tego przedstawienia odbyła się 17.12.2016 w Ossowie podczas spotkania opłatkowego połączonego z obchodami tragicznych wydarzeń 13.12.1981r, które spotkało się z tak ogromnym zainteresowaniem publiczności i uznaniem kunsztu aktorskiego młodzieży dwóch radzymińskich gimnazjów.

Bardzo dobra opinia o kierujących grupą opiekunek oraz utalentowanych aktorów rozeszła się lotem błyskawicy i dotarła do władz miasta Radzymin. O godz. 18.00, gdy wszedłem do Sali Kinowej, z ogromnym zaskoczeniem stwierdziłem, że wszystkie siedzące miejsca są pozajmowane, a w przejściach podostawiano krzesła, część widzów stoi pod ścianami i we drzwiach.

Przed rozpoczęciem widowiska głos zabrał Pan Władysław Kolatorski, który stwierdził, że "pokaz ów powstał na prośbę p. Józefa Radzio - Przewodniczącego NSZZ "Solidarność" Oddział Wołomin" , co rzeczywiście potwierdzam i jestem z tego powodu bardzo dumny.

Ilość zaproszonych gości była imponująca i aby nie przedłużać czasu, zostali oni wyczytani "ciurkiem", a na samym końcu otrzymali oklaski. Pośród nich dostrzegłem Pana Jana Żaryna - Senatora RP, Panią Marzenę Małek - Radną Sejmiku Mazowieckiego, Pana Krzysztofa Chacińskiego - Burmistrza Miasta Radzymin, Panią dr Urszulę Zimińską - dyr. Liceum im Cypriana Kamila Norwida w Radzyminie, przedstawicieli Światowego Związku Armii Krajowej, władze NSZZ "Solidarność" Oddział Wołomin, KZ. Solidarność" Coca - Cola w Radzyminie, wielu, wielu zaproszonych gości, lokalną prasę Wieści Podwarszawskich i telewizję.

Po dwukrotnym obejrzeniu widowiska, mogę stwierdzić, że aktorom grało się łatwiej na scenie przystosowanej do wystawienia tego rodzaju pokazów i ilość prób zadecydowała o tym, że odgrywali swoje role swobodniej.

Najlepszą oceną dla wychowawców - opiekunów grupy była recenzja Pana prof. Jana Żaryna, który stwierdził, że pod względem historycznym pokaz jest bez zarzutów i jest pełen uznania dla młodych aktorów oraz ich wychowawców.

Ja ze swej strony, jeszcze raz chcę podziękować Panu Władysławowi Kolatorskiemu, Paniom opiekunkom grupy oraz wspaniałej młodzieży, chętnej do kultywowania wydarzeń historycznych.

Józef Radzio